Opdrachten

Seizoen 2020-2021

Lesmateriaal 

Hieronder vind je het lesmateriaal van het seizoen 2020-2021. Er zijn 2 opdrachten voor de onderbouw en 2 voor de bovenbouw. Als leerkracht heb je, net als voorgaande jaren, keuze uit twee uitdagende opdrachten. In het lesmateriaal is een niveauverschil aangebracht bij de uitdaging die de teams gaan uitvoeren. Je kunt het lemateriaal onderaan de pagina downloaden.

De opdrachten zijn dit jaar geïnspireerd op het boek “Wonderwel – Welkom in het huis van de toekomst” van Hans Wilschut en Marlie Hollands. Dit boek neemt kinderen mee in de energietransitie en de uitdagingen die voor ons liggen. De werking van de basisvoorzieningen, zoals drinkwater en elektriciteit, wordt vanuit meerdere invalshoeken benaderd. Wij bieden bij elke opdracht een pdf met een mooi voorproefje van dit boek.

Ook als je niet deelneemt aan het OO Techniek Spektakel staat het je vrij om het lesmateriaal te gebruiken en aan te passen naar je eigen wensen en mogelijkheden van de school.

Informatie over de leerdoelen, bètatalenten en 21e eeuwse vaardigheden staat niet meer in het lesmateriaal, maar wel op deze pagina. Oudere uitdagingen staan in het archief en blijven dus ook beschikbaar.

NIEUW: Webinars

Om ervoor te zorgen dat iedereen gemakkelijk met onze programma's aan de slag kan, bieden we 2 webinars aan. Je kunt ze bekijken via onderstaande links en de presentaties als pdf bekijken.

Onderzoeken en Ontwerpen: In dit webinar behandelen we de onderzoeks- en ontwerpcyclus die gebruikt wordt als basis van alle OO Techniek opdrachten.

pdf presentatie Onderzoeken en Ontwerpen

Integratie in het lesprogramma: aan de hand van de opdrachten van dit seizoen geven we in dit webinar aan hoe OO Techniek op een eenvoudige manier in het lesprogramma kan worden geïntegreerd.

pdf presentatie Integratie Opdrachten 2021

Diversiteit en inclusie

Diversiteit is een actueel thema waar we ook in het onderwijs iets mee ‘moeten’. Het lijkt een gemakkelijk thema, maar de ervaring leert dat dat niet zo is. In onze programma’s zien we dat jongens toch vaker de ‘technische rol’ in een project krijgen toebedeeld en dat meisjes vooral worden ingezet om de presentatie te maken. Sterker nog, wanneer we vragen op welke manier een team wordt samengesteld zien we dat er vaak nauwelijks bij wordt stilgestaan welke gevolgen de gekozen aanpak heeft.

We hebben een handleiding geschreven waarbij we ingaan op de begrippen diversiteit en inclusie en proberen het bewustzijn te prikkelen om met een andere bril te kijken naar de kinderen in een klas. 

In deze handleiding bieden we je handvatten, die je onder andere kunt gebruiken bij het werken met onze programma's. Je kunt de handleiding hier downloaden: Handleiding diversiteit en inclusie


Cadeautje van OOtje

Voor alle leerkrachten en leerlingen die aan de slag gaan met OO Techniek hebben wij een cadeautje: een hele leuke aanvulling op het lesmateriaal. Je kunt het gebruiken als je start met OO Techniek en als je al begonnen bent. Het cadeautje bestaat uit twee onderdelen. Het ene onderdeel is geschikt voor op het digibord. Het laat je leerlingen nadenken over hun ervaringen en kennis over het onderwerp. Het andere onderdeel kun je afdrukken voor al je leerlingen. Wat je ermee kunt spreekt voor zich! De cadeautjes zijn hieronder gratis te downloaden.

Cadeautje van OOtje
Cadeautje van OOtje - Smullen uit eigen tuin
Cadeautje van OOtje - Afval is geen afval
Cadeautje van OOtje - Beweeg energiek
Cadeautje van OOtje - Bespaar kraanwaterHeel veel plezier en succes met het lesmateriaal van OO Techniek!UITDAGINGEN ONDERBOUW 2020-2021

   

Smullen uit eigen tuin

Afval is geen afval

Download hier het lesmateriaal

Download hier het lesmateriaal

Download Wonderwel Voedsel

Download Wonderwel Afval

 

UITDAGINGEN BOVENBOUW 2021

   

Beweeg energiek

Bespaar kraanwater

Download hier het lesmateriaal

Download hier het lesmateriaal

Download Wonderwel Elektriciteit

Download Wonderwel Drinkwater

 

Juryformulier (bruikbaar voor alle opdrachten)

Download hier het formulier m.b.t. jurering